Bakgrunn
Eldste omtale av Valestrand kirke skal være fra 1567. Kirkestedet var på Valen (gnr. 8/26), og kirken var en stavkirke. Den ble i 1707 avløst av en tømmerkirke samme sted. I 1873 ble ny kirke oppført på dagens kirkested ved Ulveraker (gnr. 14) noen kilometer lenger sør, og tømmerkirken ble revet og materialene brukt til en skolestue. Senere er de gjenbrukt nok en gang i Valen kapell.
Kirkebygg
Dagens Valestrand kirke ble oppført av Jacobsen og Thorsen etter tegninger av Ole Vangberg (opprinnelig for Vikebygd kirke) og vigslet den 15. oktober 1873. Det er en (for det meste) laftet langkirke med rundt mellom 300 og 350 sitteplasser. Kirken har vesttårn i bindingsverk, og koret er polygonalt avsluttet og omgitt av sakristier: prestesakristi i sør og dåpsventerom i nord. På hver side av tårnet er et lite utbygg med pulttak. Den hvitmalte kirken har liggende panel utvendig.
Interiør og inventar
Det flattelgjede laftetømmeret er synlig (men malt) inne i kirken. Interiørfargene er endret et par ganger opp gjennom årene. De nåværende er fra 1973 og skal ligne på de opprinnelige. Det er orgelgalleri i vest. Koret i øst åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men den rundbuede koråpningen skjermer litt av den øvre delen av koret. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Vinduene i korets skråvegger har glassmalerier fra G. Rognaldsen i Bergen.
Den nygotiske altertavlen er på alder med kirken, men bildet er malt i 1906 av O. Olsen Hauge i kopi etter Bernhard Plockhorst. Det viser Jesus som redder Peter fra å drukne, og teksten under bildet lyder som vanlig for dette motivet: «Herre, frels mig» (Matt 14, 30). (Originalen er alterbildet i Dreifaltigkeitskirche i Hannover.) Prekestolen og døpefonten er begge åttekantet. Kirkeklokken er støpt i Bergen i 1810. Orgelet (se spesifikasjoner) er bygget av nederlandske van Vulpen i 1987.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt nord på kirkegården. I tillegg brukes kirkegården på det gamle kirkestedet, der det altså er oppført et kapell.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Sveio kirkelige fellesråd
- Valestrand kulturkirke
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 383
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren), s. 26–27
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland