Bakgrunn
Utne sognet til Kinsarvik før Utne ble eget sogn. Tillatelse til kirkebygging ble gitt i 1885, og året etter ble kirkegården vedtatt anlagt. Kirken ble tegnet av Peter Andreas Blix, oppført i 1892–1895 under ledelse av byggmester Iver Opedal og vigslet den 5. juni 1895.
Kirkebygg
Utne kirke er en laftet langkirke med vesttårn og med rett avsluttet kor flankert av sakristier (prestesakristi i sør, dåpsventerom i nord). Orienteringen er egentlig fra nordvest til sørøst. Kirken har ifølge Kirkesøk 300 sitteplasser.
Interiør og inventar
Inne i kirken er det flattelgjede laftetømmeret umalt. Det går en brystning under vindushøyde rundt hele kirkerommet, og kordelen av denne er malt. Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret i sørøst åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Vinduet i korveggen har glassmalerier av Bernhard Greve fra 1952.
Et retabel fra 1895 ble i 1952 byttet ut med dagens altertavle, som er snekret/skåret av Knut Utne og Per P. Utne og malt av Ola Sæter. Tavlen har et kristusmonogram in mandorla flankert av evangelistbilder.
Prekestolen er på alder med kirken. Skal vi gjette på at den er formgitt av arkitekten. Døpefonten fra 1895 ble i 1960 byttet ut med en ny, åttekantet døpefont. Denne er ifølge kirkeleksikonet formgitt av Torgeir Alvsaker. Orgelet er bygget av Paul Ott i 1971, og kirken har to klokker (klokke A, klokke B) fra Laxevaags Værk.
Kirkegård og omgivelser
Utenfor kirken står et minnesmerke over lokale deltagere i napoleonskrigene. Kirkegården er sørøst for kirken, på den andre siden av fylkesvei 550. Utne hotell er noen titalls meter nordvest for kirken, nede ved havnen.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- B.E. Bendixen: Kirkerne i Søndre Bergenshus Amt (Grieg: Bergen, 1904), særlig s. 530–531
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 362