Takvam kapell

Takvam kapell

Bakgrunn
I 1912 ble det anlagt gravlund på Indre Takvam, i det som da var Haus sogn. Gravlunden fikk i første omgang et klokketårn. Etter pengeinnsamling i 1920-årene ble det oppført et kapell etter tegninger av Ivar Namtveit. Dette ble vigslet den 1. april 1926. Det var en enkel trebygning med valmet tak og takrytter ved inngangen. Kapellet ble påbygget sakristi på østsiden i 1956–57.

I 1970-årene var det ønske om nytt kapell, men dette ble for dyrt, og Andreas Vold utarbeidet planer for utvidelse. Det viste seg imidlertid at kapellet var sterkt råteskadet, og Bergen kommunes byggprosjektavdeling utarbeidet tegninger til nytt kapell i 1987 basert på Volds tegninger. Kapellet ble vigslet den 5. juni 1988.

Takvam kapell

Kirkebygg
Takvam kapell er en langkirke i bindingsverk med 75 sitteplasser. Orienteringen er fra sør mot nord, og bygget er tydelig todelt, idet nordre del speiler det tidligere kapellets valmtak, mens søndre del mot tårnet har saltak med annen takvinkel og bredde.

Interiør og inventar
Koret er altså mot nord, og som altertavle fungerer et krusifiks utført av Solrunn Nes i 1991. Prekestol og døpefont er begge i furu (og kirkeleksikonet krediterer Sigurd Øijord for dem). Bakerst i kirkerommet står et harmonium bygget av Henrik Eide i 1952. Kirkeklokken er støpt av K.A. Sundt i Bergen i 1842 og ble opprinnelig brukt i Sæbø kirke og deretter ved Arna fabrikker før den kom til Takvam i 1982. I tillegg finnes en gammel skipsklokke som har vært brukt i kapellet fra starten av.

Kirkegård
Kirkegården er altså fra 1912. Den ble utvidet i 1968 og 1988.

Osterøybrua fra Takvam kapell
Kapellet er litt vest for Osterøybrua.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden