Bakgrunn, tidligere kirker
Sund er den sørligste av de to kommunene på Sotra. Den skal etter planen slås sammen med Fjell og Øygarden i 2020. Sund har hatt kirke siden middelalderen. Hans-Emil Lidén («Norges kirker») mener at det kan være sund kirke som er nevnt i et diplom fra 1337. En omtale i Bergens kalvskinn — der det er snakk om «kirkiu vppgærðar», å bygge opp kirken — gjør det nærliggende å anta at en større reparasjon/ombygging eller en gjenoppbygging etter brann skjedde på den tiden.
I en besiktigelsesrapport fra 1659–68 beskrives en stavkirke uten tårn. Den var åpenbart i dårlig stand, og i 1673 ble den revet og erstattet med en tømmerkirke, trolig på samme sted. Denne er skildret i «Norges kirker». En ny kirke ble oppført i 1876–77 og vigslet den 6. juni sistnevnte år. Året etter ble gamlekirken revet.
Kirken fra 1877
Kirken fra 1877 ble tegnet av Conrad Fredrik von der Lippe og Hans Heinrich Jess, og var senere forbilde for Valdersøy og Manger kirker (fra hhv. 1885 og 1891). Det var en trekirke (formodentlig bindingsverk) som ifølge kirkeleksikonet hadde 450 sitteplasser. Kirken hadde vesttårn, og det polygonalt avsluttede koret var flankert av små sakristier. Nær tårnet var et kort utbygg på hver side, slik at det kan være fristende å kalle kirken en korskirke, men kirkeleksikonet betegner den som langkirke. I 1977 fikk kirken et lite tilbygg på hver side av tårnet med dåpssakristi og garderobe/toalett.
Søylerader og forskjeller i takhøyde gjorde kirkerommet treskipet. Det var galleri i vest og ved utbyggene. Korbuen var nygotisk, og koret åpnet seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet var tre trinn høyere enn skipets gulv, og det var korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Vinduet i korets fondvegg hadde glassmaleri av Jesus som den gode hyrde, utført av Dr. H. Oidtmann i Linnich. Det siste orgelet var bygget av Vestre orgelfabrikk i 1972, og klokken var støpt av Bocuhmer Verein. Denne kirken brant ned til grunnen den 13. mars 1994. Bare noe altersølv, som var oppbevart i et brannskap, ble reddet.
Dagens kirkebygg
Dagens kirke ble tegnet av Peder A. Ristesund og vigslet den 18. mai 1997. Det er en arbeidskirke med 350 sitteplasser. Bygget er i betong med puss utvendig og innvendig. Kirken har sekskantede kaskader av tak over tak som er trukket mot øst, slik at det ser størst ut fra inngangspartiet i vest-sørvest.
Interiør og inventar
Benkenes plassering gjør at rommet føles vifteformet. I korets fondvegg er et vindu med glassmaleri som fungerer som altertavle. Det er formgitt av Thomas Hestvoll, som også har dekorert vinduer rundt inngangsdøren med bibelmotiver. Prekestolen utgjør halvparten av en sekskant, og døpefonten er hugget av en blokk av iddefjordsgranitt. Klokken er støpt av Olsen Nauen. Orgelet (20 stemmer, 2 manualer og pedal) er bygget av Frobenius i 1998.
Kirkegård
Det er kirkegård sør for kirken.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Salmund Djuvik (red.): Sund kirke gjennom 600 år: 1327 – 1877 – 1927 (Sund menighetsråd, 1927)
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 376 (Om kirken som brant)
- Skogevel.no om kirkene i Sund
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 136–137