Bakgrunn
Området ved Storetveit kirke utgjorde i sin tid nordre del av Birkeland sogn i Fana prestegjeld (og prosti). I 1948 ble Birkeland utskilt som prestegjeld og sognet delt i Birkeland og Storetveit. Opprinnelig skulle kirken oppføres på Minde, litt lenger nord. Den aktuelle tomten ble imidlertid regnet som uegnet, og så ble det ved Storetveit gård i stedet. Ole Landmark vant en åpen arkitektkonkurranse, og kirken ble oppført i 1928–30 og vigslet den 30. november 1930. Den ble tildelt arkitekturprisen Houens fonds diplom i 1932.
Kirkebygg
Storetveit kirke er en langkirke i stein med et oktogonalt kor i øst samt lave utbygg i nord og sør. Spiret er på koroktogonen, skjønt denne er noe lavere enn mønehøyden på langksipet. Kirken har 600 sitteplasser.
Interiør og inventar
Det langstrakte kirkerommet har orgelgalleri i vest over forhallen med et rosevindu bak. Vinduet (samt hvelvkonsollene i koroktogonen) er utsmykket av Moritz Kaland. De fire vinduene i koroktogonen har glassmalerier av Gabriel Kielland, og på fondveggen bak alteret er et krusifiks laget av Wilhelm Rasmussen. Koråpningen er spissbuet, og på hver side av den er en mindre spissbue, hvorav den venstre (nordre) har oppgang til prekestolen. Korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv. Døpefonten er i kapellet i søndre tverrarm.
På skipets langvegger henger fire store billedtepper vevd av Sigrid Geelmeyden, Kristi Mæland, Margit Rosenberg og Emily Mohr i 19135–36 etter forelegg av Axel Revold. Disse ble restaurert i 2012–13. Orgelet ble bygget av Jehmlich Orgelbau i 1990 til avløsning for et Heggen & Ivers-orgel fra 1930, og det finnes også et orgelpositiv fra Paul Ott fra 1976. Tre klokker støpt av O. Olsen & Søn i 1930 henger i støpulen nord for kirken.
Kirkegård og omgivelser
En urnelund nord for kirken ble innviet i 1956. For øvrig har Storetveit gravplass på Øvsttun sammen med Birkeland menighet. Det står tre krigsminnesmerker utenfor kirken.
Kilder og videre lesning:
- Jens Christian Eldal og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 3: Med historiske forbilder. 1800-tallet (ARFO, 2002), s. 236–237
- Norges kirker
- Arne Skeie: Storetveit kirke 50 år 1930–1980
- Bergen byleksikon
- Kirkesøk
- Arkitekturvandring i Bergen
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland