Bakgrunn
Skare i Odda kommune er et godt stykke sør for selve Odda, ikke så langt nord for E134. Skare kirke ble tegnet av Olaf Nordhagen, og byggmester var Eirik Kvammen. Kirken ble vigslet den 5. oktober 1926.
Kirkebygg
Vi har å gjøre med en laftet langkirke i en ganske nasjonalromantisk stil. Kirken har takrytter nær nordenden av mønet (eller nord-nordvest), og koret er rett avsluttet og omgitt av sakristier, slik at kor og sakristier til sammen har samme bredde som skipet. Kirken har ifølge Kirkesøk 230 sitteplasser.
Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og det er en lav skranke på hver side av midtgangen. Tømmerveggene er bare. Tre vinduer i korveggen har glassmalerier formgitt av Torgeir Alvsaker og O. Rognaldsen, og øvrige vinduer er smårutete og har farget glass. Over koråpningen henger et krusifiks laget av Ståle Kyllingstad.
Altertavlen er snekret av Johannes Kinsarvik, og oppstandelsesbildet i det kvadratiske midtfeltet er malt av Moritz Kaland. Den åttekantede prekestolen står til høyre i i koråpningen og har oppgang fra koret. Døpefonten representerer vel et slags krysningspunkt mellom nasjonalromantikk og empire. Kirken har et Jørgensen–orgel fra 1946 med en prospekt tegnet av Alvsaker. De to klokkene (klokke A, klokke B) er støpt av Olsen Nauen i 1926 og har Haakon VIIs monogram
Kirkegård
Kirkegården ble tatt i bruk like før kirken, som står på et høydedrag vest for selve gravplassen. Sørvest for kirken står et servicebygg.
Kilder og videre lesning: