Bakgrunn
Gyldenpris ble innlemmet i Bergen i 1921, og ble kirkemessig en del av Årstad sogn. I 1928 ble imidlertid Sankt Markus ustkilt som eget prestegjeld og fikk overført Fyllingsdalen fra Fana prestegjeld. Senere er Sankt Markus innlemmet i Johannes sogn og deretter i Bergen domkirke sogn (som omfatter det meste av sentrum og nærliggende områder).
Kirketomt var blitt innkjøpt allerede i 1919 med tanke på en småkirke med 400 plasser. Fremlagte planer ble avvist i 1929, men i1931ble det utlyst konkurranse for en langkirke med minst 600 plasser. Den ble vunnet av Sverre Losnedahl og Nicolay Brøndmo. Tegningene ble revidert (med noe kortere skip) og budsjett vedtatt i 1934 og godkjent i 1935. Kirken ble vigslet den 12. februar 1939.
Kirkebygg
Sankt Markus kirke er en langkirke i mur med vesttårn (egentlig i nordvest) og med apsidalt avsluttet kor. Den har 600 sitteplasser.
Interiør og inventar
Kirken har orgelgalleri innenfor inngangen. Koret er i samme bygningskropp som skipet, men har altså apside i sørøst. Korgulvet er som et podium hevet tre trinn over skipets gulv. Hele apsisveggen er dekket av malerier utført av Jonas Peson. I sentrum for det hele er Kristus in mandorla, omgitt av tilbedende mennesker som ellers er opptatt med forskjellige former for arbeid. Prekestolen og døpefonten er begge av tre. Orgelet er bygget av Frobenius og de to klokkene støpt av O. Olsen & Søn.
Omgivelser
Kirken ligger i et boligstrøk med kai- og industrianlegg på nedsiden, og det er ingen gravplass på stedet.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Bergen byleksikon
- Kunsthistorie.com
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 403
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Bergen