Sandnes kirke

Bakgrunn
Det antas at det har stått kirke på Masfjordnes i Masfjorden kommune siden middelalderen. Eldste bevarte omtale skal være fra 1528, men en bevart døpefont er datert til 1100-tallet, og den ene kirkeklokken kan også være fra middelalderen. Det kan se ut til at pålitelige vitnesbyrd om de gamle kirkenes byggeår og beskaffenhet — og for den saks skyld antall — er vanskelig å finne. Hans-Emil Lidén («Norges kirker») antar at middelalderkirken var en stavkirke som ble avløst av en tømmerkirke tidlig på 1600-tallet. Dette synes på ingen måte sikkert. I alle fall skal kirken som stod i 1686, ha blitt omtalt som en tømmerkirke, og den skal ha vært «meget forfalden». Kirken ble imidlertid satt i stand (og delvis gjenoppbygget), og den gikk på auksjon som andre kirker i 1720-årene og var i privat eie i en årrekke. Kirken gjennomgikk reparasjoner, men det tæret på, og den ble etterhvert i minste laget.

Ved en prostevisitas i 1843 ble det konstatert at kirken var altfor liten, og etter møter med diskusjoner ble det i 1844 vedtatt å oppføre ny kirke. Denne ble tegnet av residerende kapellan Eiler Hagerup Holtermann, bror til arkitekten Peter Høier Holtermann, og han tok utgangspunkt i Linstows typetegninger. Kirken stod ferdig høsten 1845, og den 14. oktober ble det meldt at kirke var oppført. Undersøkt litteratur angir imidlertid ingen vigslingsdato.

Kirkebygg
Sandnes kirke er en tømret langkirke med 360 sitteplasser. Den har våpenhus med tårn eller takrytter i nordvest og rett avsluttet sakristitilbygg i sørøst. Sistnevnte kom til i 1882, og kirken ble da panelt (liggende panel) etter å ha stått upanelt tidligere. Nytt våpenhus med trapp opp til orgelgalleriet ble oppført i 1912, og i 1964—65 fikk sakristitilbygget nytt fundament og ble forlenget med menighetssal. Det ble også innredet kjeller under dette, alt etter planer av Thorleif Hals Frølich og hans sønn Kåre Frølich.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og koret er i samme bygningsdel som skipet. Korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Opprinnelig var det et forgylt kors på veggen bak alteret. Altertavlen er fra 1908. Den er tegnet av arkitektbrødrene Christian Fürst og Hans Backer Fürst og skåret av en billedhugger Johnsen fra Bergen. Tavlen har arkitektonisk oppbygning med et relieff av Jesus i Getsemane i midtfeltet.

Prekestolen sies i «Norges kirker» å være Linstow-inspirert (type 3, men noe omarbeidet).
Døpefonten er åttekantet. Den nevnte middelalderdøpefonten er for øvrig i Bergens museum.

Orgelet er bygget av J.H. Jørgensen i 1978. Kirken har to klokker, den ene fra 1654, den andre muligens fra middelalderen.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens søndre hjørne. Vest for kirken står et bårehus tegnet av Kåre Frølich og tatt i bruk i 1983. Det står en minnebauta over krigsofre ved kirkegårdsporten. På utsiden er et minnesmerke over deltagere i napoleonskrigene, et over omkomne i et skipsforlis i 1944 og en bauta viet legpredikant Ludvig Hope.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden