Onarheim kirke

Onarheim kirke

Bakgrunn, tidligere kirke
Onarheim kirke er første gang nevnt i 1327. Kirkestedet er ved Onarheim gård (gnr. 152) i Tysnes. Dette var en stormannsgård i middelalderen, og Sigurd på Onarheim er omtalt i Håkon Håkonssons saga i forbindelse med begivenheter i Bergen i 1217 og 1223. Middelalderkirken var en liten steinkirke som muligens var oppført som høgendeskirke, men den skal ha vært sognekirke allerede i middelalderen. Kirken ble som norske kirker flest solgt på auksjon på 1700-tallet og hadde flere private eiere før den ble overdratt til sognet i 1862. I 1686 er kirken beskrevet som en steinkirke med et lite, tømret kor, i 1721 har den tømret kor og våpenhus, men ikke noe tårn, og i 1819–20 skal den ha blitt fullstendig ombygget. (Det dreide seg muligens om nybygging.) Denne kirken stod til 1893, da nåværende kirke ble oppført et annet sted på samme tomt.

Onarheim kirke

Dagens kirkebygg
Onarheim kirke antas å være oppført med utgangspunkt i tegninger utført av Hartvig Sverdrup Eckhoff og er svært lik samme arkitekts Skånevik kirke. Kjente tegninger er undertegnet av byggmester Karl Askeland, og ansvarlig for oppføringen var byggmester Torjus Tengesdal, som bygget en rekke av Eckhoffs kirker. Kirken ble vigslet den 7. juli 1893. Vi har å gjøre med en laftet langkirke med tårn i sør-sørvest og med et polygonalt avsluttet kor som er flankert av sakrisiter. Kirken sies å ha 350 sitteplasser.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og søylerader gjør kirkerommet treskipet. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Vinduene i korets skråvinduer har glassmalerier signert Borgar Hauglid. Bildet til venstre for altertavlen viser Jesus på korset, mens bildet til høyre viser Kristus in mandorla.

Den nygotiske altertavlen har en kopi av Adolph Tidemands alterbilde «Oppstandelsen» i Bragernes kirke. Teksten under bildet lyder (som i Bragernes): «Jeg er Opstandelsen og livet.» (Joh. 11, 25)

Prekestolen er åttekantet og har fem fag med tomme speilfyllinger. Også døpefonten er åttekantet. Det finnes to kirkeklokker. Den ene er av ukjent alder, muligens fra middelalderen. Den andre er støpt i Bergen av Knudt Andreas Sundt i 1842. Kirken sies å ha et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1920 eller 1921.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, hvorav det eldste stykket, nordvest for kirken, er omgitt av et steingjerde. Vest for kirken står et bårehus fra 1990.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden