Bakgrunn
Modalen har hatt kirke siden middelalderen. Den første var trolig en stavkirke fra siste halvdel av 1100-tallet som er nevnt i 1360. Denne ble utvidet med nytt kor i 1550, og i 1593 ble den avløst av en tømret kirke med 130 plasser som stod til dagens kirke ble oppført.
Bygningshistorie
Mo kirke ble oppført ved byggmester Johannes Øvsthus, muligens på grunnlag av typetegninger av Jacob Wilhelm Nordan. Den ble innviet den 11. juli 1883 og har ifølge Kirkesøk 190 sitteplasser. Det er en langkirke i tre med vesttårn og med rett avsluttet kor med sakristi i den østre forlengelsen. Kirken ble restaurert i 1976–77 med blant annet avluting av malte vegger i kirkerommet. Ved samme anledning ble en altertavle fra 1612 restaurert og plassert på korets nordvegg. Et tilbygg ved arkitekt Einar Vårdal Lunde kom til i 1981.
Interiør
Inne i kirken er det orgelgalleri i vest, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og det er en lav skranke på hver side av midtgangen. Skipet har et tredelt, basilikaaktig preg med søyler, idet midtskipet har tønnehvelv og sideskipene flat himling. Interørfargene er satt i 1976–77.
Inventar
Altertavlen er iflølge Kirkesøk fra 1893. Rammen er laget av brødene Hans og Ivar Moss etter forelegg av Lars Osa, som har malt bildet etter et maleri av Bernhard Plockhorst. Det viser Jesus som redder Peter fra å drukne i Genesaretsjøen. (Originalen er alterbildet i Dreifaltigkeitskirche i Hannover.)
Prekestolen står i sør (koråpningens høyrekant) og har oppgang fra koret, og det finnes også en enkel lespult. Døpefonten av tre er åttekantet og kalkformet. 1908 fikk kirken et åtte stemmers Olsen & Jørgensen-orgel. Dette ble i 1981 byttet ut med et åtte stemmers orgel bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk. Kirkeklokken er ifølge kirkeleksikonet støpt av Ingebriktsen i Bergen i 1883. Det skal dreie seg om en omstøping. Kirkebenkene er fra 1990.
Kirkegård
Kirken står på søndre del av kirkegården, som ble utvidet mot vest i 1982. På kirkegården står et par krigsminnesmerker. Det er parkeringsplass på vestsiden, og nordvest for kirken står et servicebygg. Mo kirke var for øvrig kommunens tusenårssted.
Kilder og videre lesning:
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 367
- Scandion.no
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Mo kyrkje 125 år 1883–2008 (Mo sokneråd, 2008)
- Hans-Emil Lidén og Vidar Trædal: Norges Kirker, Hordaland III (Oslo, 2003)
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren), s. 148–149
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland