Bakgrunn
Lykling er et tettsted eller en bygd på vestsiden av øya Bømlo i Bømlo kommune. Dagens kirke er stedets første. Den ble tegnet av Victor Nordan og innviet som Lykling kapell i 1912. I 1973 ble den utvidet og ombygget etter tegninger av Ole Halvorsen. I dag tituleres bygget som kirke.
Kirkebygg
Lykling kirke er en laftet langkirke med (ifølge Kirkesøk) 200 sitteplasser. Orienteringen er fra sørvest til nordøst. Skipet er rektangulært med saltak og har en takrytter på den nordvestre delen av mønet. Opprinnelig bestod kirken av dette rektangulære skipet og et kor som var polygonalt avsluttet og flankert av sakristier, slik at denne bygningsdelen var litt bredere enn skipet. Ved utvidelsen i 1973 ble imidlertid koret forlenget, og det ble rett avsluttet. Kirken fikk dessuten et våpenhus på sørvestsiden. Tilbyggene er i bindingsverk. Kirken har liggende panel utvendig.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin full ebredde, og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv. Det er ingen skranke som korskille ellers.
Vinduet i korets fondvegg har en glassmosaikk som fungerer som kirkens altertavle. Den viser korsfestelsen og er signet Per Remfeldt i 1978. Prekestolen er ifølge «Norges kirker» en fri kopi av prekestolen i Moster nye kirke. Den har åttekantet grunnform og har oppgang fra prestesakristiet nord for koret. Også den kalkformede døpefonten er åttekantet. Kirken har en stålklokke støpt av Bochumer Verein i 1912. Orgelet (10 / II + P) ble levert av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1959.
Kirkegård og omgivelser
Den terrasserte kirkegården følger den samme aksen fra sørvest til nordøst som kirken. Kirken står helt i sørvest, og det er parkeringsplass nord for den. Det etår et krigsminnesmerke på (sør)vestsiden.
Kilder og videre lesning:
- Hans-Emil Lidén: «Lykling kapell», i Norges kirker (Hordaland, bind 2; NIKU/Gyldendal, 2000; ISBN 82-05-27315-4), s. 60–63 (også arkivside)
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 385
- Riksantikvarens Kulturminnesøk