Landro kirke

Bakgrunn
Landro på Sotra (tidligere Fjell kommune, nå Øygarden) hadde gravplass da et bedehus ble oppført i 1906. Bedehuset ble vigslet for kirkelig bruk i 1923. På 70-tallet ble det besluttet å bygge kirke. Denne ble tegnet av Aksel Fronth og viglset den 11. desember 1977. Kirken står sørvest for gravplassen. Det ble feiret 40-årsjubileum i 2017.

Kirkebygg
Landro kirke er en arbeidskirke med 400 sitteplasser (180 i kirkerommet og 220 i tilstøtende rom). Grunnflaten er kvadratisk, og kirken har et slags pyramidetak. Rundt denne delen er fløyer med flatt, lavt tak. Tre av disse fløyene har foldedører mot kirkesalen og kan altså forbindes med denne. Bygningen har betong i den bærende konstruksjonen, og foruten kirkesal inneholder anlegget bl.a. kontorer og menighetslokaler (visstnok brukt som barnehage). Det står en klokkestøpul utenfor kirkens nordøstre hjørne.

Interiør og inventar

Som altertavle fungerer et kors i messing og glassmosaikk, laget av Bjørn Tvedt i 1977. Prekestolen er av tre med noe jern og har et bilde av Guds lam. Døpefonten er i lakkert furu med dåpsfat i en nedfelling. To klokker er støpt av O. Olsen & Søn. Alt det nevnte er fra 1977, mens orgelet — av J.H. Jørgensen — er fra 1979.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er som nevnt nordøst for kirken. Det er et lite skogholt mellom de to.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden