Bakgrunn
Hosanger på Osterøy hadde egen kirke og eget sogn i middelalderen. Som for Gjerstad kirke finnes det et par omtaler fra 1329 (DN i.206, DN IV.188) der det sies at prestene i Gjerstad og Hosanger («prester a Geirastadum Hosangrum») skulle betale en halv mark sølv i pavetiende. Også Bergens kalvskinn har omtale av Hosanger. Etter reformasjonen var Hosanger anneks til Hamre, før det i 1749 ble utskilt som eget prestegjeld. Hosanger var eget formannskapsdistrikt fra 1838, senere kommune, og øydelen av denne ble innlemmet i Osterøy kommune i 1964.
Middelalderkirken skal ha vært en stavkirke som ble avløst av en tømmerkirke — uvisst nå, men det må ha skjedd før 1686, da kirken ble beskrevet som «en Tømmer Bygning, med et Taarn tillbygt, Inden till Malit och temmelig Vell flid» (sitert i «Norges kirker», som gjennomgår bygningshistorien). Tømmerkirken ble truffet av lynet første juledag 1795 og brant ned til grunnen.
Kirkebygg
Dagen kirke ble oppført i 1796 og forlenget vestover i 1863–65. Den ble restaurert i 1962–64 etter planer utarbeidet av Claus og Jon Lindstrøm (sønner av Johan Lindstrøm). Vi har å gjøre med en langkirke i mur (tre i gavlene) med 275 sitteplasser. Orienteringen er fra nordvest til sørøst (eller vest-nordvest til øst-sørøst), og koret er i samme bygningsdel som skipet. Tårnet er trukket inn i skipet, og utenfor det er et lite tilbygg. Sør for selve kirken står en sakristibygning (fra arbeidene i 1962–64).
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv, og det er korskille i form av et par søyler og lave skranker. Prekestolen (1796) står inntil sørveggen.
Altertavlen er på alder med kirken. Den har bilder av nattverden, korsfestelsen, oppstandelsen og himmelfarten. Det finnes flere døpefonter. Rester av middelalderdøpefonten står i koret. En kvadratisk kalkformet døpefont ser ut til å være i bruk, og det finnes også en dåpsengel som visstnok ble gitt til kirken i 1818. Det skal finnes to klokker: én støpt i København i 1800, den andre i Bergen i 1865. Ifølge orgelregisteret har kirken fortsatt sitt opprinnelige Olsen & Jørgensen-orgel fra 1899.
Kirkegård og omgivelser
Kirkegården med kirken er på et nes nede ved Mjøsvågen på nordvestsiden av Osterøy, vest for Osterøyvegen. Utenfor korets nordøstre hjørne er et krigsminnesmerke, og utenfor kirkegården på nordsiden er en bauta til minne om napoleonskrigene.
Kilder og videre lesning:
- Hans-Emil Lidén: «Hosanger kirke», i Norges kirker (Hordaland, bind 3; NIKU/Gyldendal, 2003; ISBN 82-05-31138-2), s. 137–144 (også arkivside)
- B.E. Bendixen: Kirkerne i Søndre Bergenshus Amt (Grieg: Bergen, 1904), særlig s. 628–634
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 369
- Osterøy kirkelige fellesråd
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren), s. 153–154
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland