Bakgrunn, tidligere kirker
Bø kommune ble utskilt fra Manger i 1924 og skiftet navn til Hordabø året etter. I 1964 ble kommunen slått sammen med Manger samt deler av andre kommuner i området til Radøy kommune. Denne ble innlemmet i nye Alver kommune i 2020. Kirkestedet har siden middelalderen vært på Bø (gnr. 24). Tettstedet kalles Bøvågen.
Prest og kirke er nevnt i Bergens kalvskinn, og Bø sogn er nevnt i Munkeliv klosters jordebok (ca. 1490). Etter reformasjonen lå kirken i Manger prestegjeld.
Middelalderkirken var trolig en stavkirke. Den fikk trolig et tømret kor i 1640-årene, ifølge Riksantikvarens Jan Brendalsmo, og det er mulig at skipet ble nybygget før dette. Kirken ble i 1721 omtalt som en nyoverhalt tømmerkirke. Dette står i kontrast til en skildring fra 1686, da tårnet ble omtalt som brøstfeldig. Se for øvrig «Norges kirker» om bygningshistorien. Denne kirken ble revet i 1874 for å gi plass til dagens kirke.
Kirkebygg
Hordabø kirke ble oppført av byggmester Jon Jonsen Alvær etter tegninger av Jacob Wilhelm Nordan og vigslet den 5. august 1875. Det er en laftet langkirke som er orientert fra nordvest til sørøst. Kirken har tårn flankert av trappehus i førstnevnte ende. Koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 330. Kirken ble reparert og delvis ombygget i 1949 etter planer av Ole Halvorsen. Den ble da kledd med huntonittplater innvendig, men disse ble fjernet ved en restaurering i 1976–78. Det er bårerom (innredet i 1969) i kjelleren under skipet.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Korets skråvinduer har glassmalerier, men disse er ikke omtalt i «Norges kirker», hvilket kan bety at de er relativt nye.
Altertavlen er fra 1891 og har et korsfestelsesbilde signert H. Nicolaysen (kan muligens dreie seg om Hans Jørgen Nicolaysen. Teksten under bildet lyder «Se det Guds Lam som bærer Verdens Synd» (jf. Joh 1, 29) Over bildet står det «Det er Fuldbragt..» (Joh 19, 30)
Den åttekantede prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra skipet ved døren til prestesakristiet. Også døpefonten er åttekantet. En klokke på alder med kirken er støpt ved Laxevaags Værk og henger nå ved Bauten gravplass. Klokke i tårnet er støpt av O. Olsen & Søn i 1962.
Et Landrog-orgel fra 1915 ble i 1987 avløst av et Jehmlich-orgel (18 / II + P), jf. orgelregisteret.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens sørlige hjørne. På en haug nordvest for parkeringsplassen er en minnebauta for napoleonskrigene. Ellers er det altså gravlund ved Bauten, litt nord for Bøvågen.
Kilder og videre lesning:
- Hans-Emil Lidén: «Hordabø kirke», i Norges kirker (Hordaland, bind 3; NIKU/Gyldendal, 2003; ISBN 82-05-31138-2), s. 159–164 (også arkivside)
- Norges kirker
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 370
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 169–170
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland