Holmedal kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Holmedal i Kvinnherad har hatt kirke siden middelalderen. Før dagens kirke ble oppført på Utåker (gnr. 16 = 245), like ved fergekaien, stod kirkene på Holmedal (gnr. 19 = 248), noen kilometer lenger nordøst. Området var i Skånevik kommune før det ble innlemmet i Kvinnherad i 1965. Kirkemessig var Holmedal i Skånevik prestegjeld før det ble overført til det nyopprettede Husnes prestegjeld i 1968.

Presten er omtalt i 1305 og 1306 i forbindelse med en sædelighetssak. Kirken eller sognet («Holmudalr j sundhordelandh») er nevnt i registeret til Bergens kalvskinn (ca. 1360), men det ser ut til at det tekststedet der inntekter og landskyld omtales, mangler. Kirken er (jf. «Norges kirker») i 1686 omtalt som «en Stafue Kirche Lang med Chorit 27 alen, Bred 11 Alen med it maadelig Torn paa». I 1721 sies den å være «een gammel Stafue Bygning, foruden Taarn, og med een Svale paa søre Siide og vestre Brøst, Indenud] er Kirchen med gammel Dags Mahling Bred».

Stavkirken ble revet i 1814, og en laftet langkirke ble oppført, trolig på samme tuft. En minnetavle i dagens kirke bekrefter årstallet: «Denne Kirke Blev paa Nye opbyget, Aar efter Christi Fødsel i 1814.» Etter nesten halvannet århundre i privat eie ble kirken solgt til sognet i 1866. I 1879 klaget presten over at kirken så ut som en ladebygning og ikke som en kirke. Den var dessuten for trang og manglet tydelig kor (det fantes en enkel skillevegg), sakristi og tårn. Ut fra tuften antas det at kirken målte omtrent 16 meter ganger 7 meter. Den skal ha vært bordkledd og hadde vinduer bare på sørsiden. Planlegging av ny kirke tok til i 1870-årene, og det var etterhvert flertall i sognet for å flytte kirkestedet til Utåker.

Dagens kirkebygg
Holmedal kirke skal være tegnet av lensmann Fredrik Øvrevik fra Skånevik, og ble oppført i 1881–1882. Ifølge bygdeboken skal siste gudstjeneste i gamlekirken ha funnet sted på nyttårsdagen i 1882, og materialer fra den ha blitt brukt i den nye kirkens skip, som riktignok er bredere enn gamlekirken. Undersøkt litteratur angir ingen konkret vigslingsdato. Kirken ble istandsatt til hundreårsjubileet i 1982 etter planer av arkitekt Magne Ivarsøy.

Holmedal kirke er en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 215 sitteplasser. Orienteringen er fra sørvest til nordøst. Det rett avsluttede koret er lavere og smalere enn skipet og har sakristi i forlengelsen. Kirken har en liten takrytter på skipets møne i sørvest og et våpenhus utenfor dette. Utvendig har kirken liggende panel.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i hele sin bredde og høyde. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv, og det er korskille i form av en lav ballustrade på hver side av midtgangen.

Altertavlen har form av et alterskap, et triptykon, som skal være et tysk senmiddelalderarbeid. Hovedfeltet har et korsfestelsestablå med Maria og Johannes. Dørenes innsider har bilder av apostlene i grupper à tre, men bare de øverste bildene er så godt bevart at man ser dem. På venstresiden øverst er Peter med nøkkel, Paulus med sverd og Andreas med kors. På høyresiden er Bartolomeus med løvkniv, Filip med gresk kors og bok i tørkle og Jakob den yngre med valketre. På dørenes utsider er bilder av Olav den hellige og Sunniva. Predella og bekroning til alterskapet, antatt laget i forbindelse med flyttingen av kirkestedet, befinner seg ifølge «Norges kirker» på loftet i våpenhuset.

I tillegg finnes andre billedtavler, så som en tavle fra 1826 med bl.a. bilde av bryllupet i Kana (malt av bygdekunstneren Johannes Bauge) og en tavle fra 1823 med et nattverdsbilde (malt av bygdekunstneren Gunnar Handeland).

Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. I tillegg til døpefonten som er i bruk, oppbevares rester av en middelalderdøpefont under prekestolen. Det skal finnes to klokker fra middelalderen. Kirken fikk i 1909 et Landrog-orgel (5/I + P, ifølge orgelregisteret). Dette ble i 1973 avløst av et Jørgensenorgel (4unit/II + P), med det gamle prospektet beholdt.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står sørøst på kirkegården, og fergekaien er altså like utenfor. Den gamle kirkegården noen kilometer unna er også fortsatt å se.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden