Haus kirke

Haus kirke
Foto: Odd Roar Aalborg, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Haus kommune ble i 1964 delt, idet områdene på Osterøya ble en del av den nye Osterøy kommune, mens fastlandsområdene ble utskilt som Arna kommune. Områdets gamle hovedkirke er oppført på prestegårdens grunn (gnr. 62), et par kilometer nordvest for den broen som har vært øyas fastlandsforbindelse siden 1997. Det antas at kirkestedet har vært det samme siden middelalderen.

Det antas at middelalderkirken var en stavkirke som var viet til st. Nikolas. Denne ble på 1600-tallet (muligens 1613) avløst av en tømmerkirke som ble solgt i 1724 og skiftet eier flere ganger før den kom i menighetens eie i 1861. Ny kirke ble vedtatt oppført i 1871.

Kirkebygg
Haus kirke ble tegnet av Ole Vangberg og oppført av byggmestrene Askild Aase og Mikjel Svenheim like sør for gamlekirken, som ble revet etter at den nye stod klar. Den ble vigslet den 19. mai 1874. Vi har å gjøre med en treskipet hallkirke med vesttårn. Tårnet er i bindingsverk, mens resten av kirken er laftet. Koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Ifølge Kirkesøk skal det ha vært arbeider (utvidelser?) ved Ole Landmark i 1939 og ved Claus Lindstrøm i 1975, uten at dette omtales i Norges kirker. Kirken sies å ha 460 sitteplasser.

Interiør og inventar
Innvendig har kirken orgelgalleri i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv.

Bildet i altertavlen er skal være malt av Marcus Grønvold i 1874. Det viser Jesus i Getsemane, og teksten under bildet lyder: «Far, er det råd, so lat denne skåli takast frå meg! Men ikkje som eg vil, berre som du vil.» (Matt 26, 39) For øvrig er deler av et alterskap fra middelalderkirken samt en altertavle fra den tidligere tømmerkirken bevart i Universitetsmuseet i Bergen, og museet har også en kalk fra rundt 1500.

Den åttekantede prekestolen er på alder med kirken. Den står i korbuens høyrekant og har oppgang fra koret. Også døpefonten er åttekantet. Den er ifølge kirkeleksikonet formgitt av Ole Landmark og datert 1939. Det skal finnes en middelalderklokke, en klokke fra 1636 og en klokke fra 1970 (sistnevnte støpt av O. Olsen & Søn). Orgelet ble bygget av Heggen & Ivers i 1930 og avløste et orgel fra 1897.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården strekker seg nordover (og litt vestover) fra kirken. Like sør for kirken står et menighetshus/kirkestue.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden