Guddal kirke (Kvinnherad)

Guddal i Kvinnherad må ikke forveksles med Guddal i Fjaler, der det står en kirke i dag. På gnr. 93 i Kvinnherad stod det en kirke i middelalderen. Ifølge skildringer hos Snorre og i Sverres saga skal det ha bodd en stormannsætt på gården i borgerkrigstiden, og det antas at det dreide seg om en gårdskirke, trolig en stavkirke.

Kirken er nevnt i registeret til Bergens kalvskinn, men selve tekststedet som gjør rede for kirkens inntekter, mangler. Det finnes ingen andre henvisninger fra middelalderen; alle senere omtaler viser til noe fortidig. Det fysiske stedet er en morenerygg nordvest for gårdstunet, der hovedbølet lå før ca. 1900. Ryggen er kjent som «Kapel’n», og kirkegårdsområdet skal ha vært utplanert på toppen av moreneryggen. Bakken skrår nedover mot et område kalt «Kyrkjemyro». Kirkegårdsområdet skal ha blitt dyrket og pløyd kontinuerlig i lang tid, og funn av kirketuft eller skjeletter er ikke kjent. Det finnes en liten murrest som antas å ha vært en del av kirkegårdsmuren.

Et par gjenstander som kan stamme herfra, er omtalt i litteraturen. Nicolay Nicolaysen hevder at en dørlås fra kirken skal befinne seg i Bergens museum, og ifølge biskop Jacob Neumann skal et «træbillede» (formodentlig trerelieff) som har tilhørt kirken, ha befunnet seg på gården på slutten av 1700-tallet. Ifølge Bendix Bendixen er det funnet flere gravheller i tilknytning til kirketuften.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden