Grindheim kirke

Grindheim kirke

Bakgrunn
Kirken på Grindheim i Etne er første gang nevnt i 1326. Dette var en stavkirke, og i likhet med Gjerde kirke ved Etnesjøen fikk den store skader under stormen i 1673. Den ble forsøkt avstivet etterpå, siste gang i 1717–19. Så ble den avløst av dagens tømmerkirke ca. 1723–24.

Kirkebygg
Dagens Grindheim kirke er en laftet langkirke med rett avsluttet kor i øst og våpenhus i vest. På nordsiden av koret er et sakristiutbygg (fra 1954–55, i bindingsverk etter tegninger av E. Knoph og K. Bjerknes) med møne vinkelrett på kirkens lengderetning. Kirken har ikke tårn eller takrytter. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 248.

Interiør og inventar
Det er gallerier langs skipets vest- og nordvegg. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et bittelite trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Altertavlen er satt sammen av gamle og nye materialer. Den har et korsfestelsesbilde signert Samuel Tveit. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Døpefonten er åttekantet. Kirken har et Vestreorgel fra 1975. En klokke fra 1628 er nå på museum i Bergen. De to som er i kirken, er støpt i henholdsvis 1751 og 1968 (O. Olsen & Søn).

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er relativt smal og strekker seg fra nord til sør. Nordvest for kirken er et servicebygg (bårehus med toalett) oppført etter tegninger av E. Knoph i 1966. Et keltisk kors som mangler øverste del, ble funnet i kirkegårdsmuren i 1905. Det er satt opp inne på kirkegården.

Grindheim kirke

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden