Fyllingsdalen kirke

Fyllingsdalen kirke
Foto: Oddbjørn Sørmoen, fra Kulturminnebilder.no

Bakgrunn
Fyllingsdalen var opprinnelig en del av Birkeland sogn i Fana prestegjeld (og kommune), men ble i 1955 overført til Sankt Markus og i 1966 utskilt som eget sogn og prestegjeld. Bydelen har hatt stor befolkningsøkning fra 1950-tallet av. I 1968 ble Helge Hjertholm engasjert som arkitekt. (Han tegnet også Søreide kirke, som ble vigslet tre år tidligere, og senere også Bønes kirke.) Kirken ble oppført fra 1974 av og vigslet den 3. desember 1976.

Kirkebygg
Fyllingsdalen kirke er en arbeidskirke med vifteform. Den står i søndre utkant av et grønområde som er omgitt av blokker i øst og vest. Kirken har ifølge «Norges kirker» 342 plasser i selve kirkerommet, men det kan utvides til 600 med tilstøtende menighetssaler. Selve kirelokalet er i den høye midtdelen, omgitt av andre rom i en sirkelsektor som går litt over en halv runde. Kirken har klokketårn i form av en frittstående støpul.

Interiør og inventar
Den særpregede takformen gir kirkerommet en egenart utover det litt auditorieaktige med vifteformen. Korveggen er krum, og korområdet utgjør et podium foran menigheten, som sitter på stoler. Korveggen er utsmykket (ved Hein Heinesen) med forniklede stenger av ulik lengde samt en bruddsteinshelle til altertavle, asymmetrisk plassert bak alteret. Alteret er langt og smalt (eller bredt og grunt): 360 cm x 90 cm, med døpefonten plassert foran. På hver side er prekestolen og lesepulten. Orgelet har 16 stemmer og er bygget av Jehmlich Orgelbau, med et prospelkt tegnet av arkitekten. I støpulen henger tre klokker fra Olsen Nauen.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård umiddelbart ved kirken, men 4–500 meter mot sørøst er Fyllingsdalen gravplass (se kart hos Gravferdsetaten).

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden