Bakgrunn, kapell
Dale i Vaksdal vokste opp omkring kraftproduksjon og Dale fabrikker, som ble grunnalgt i 1879. Sognet ble utskilt fra Bruvik i 1911 og overført til Vaksdal prestegjeld i 1968. Først var det meningen å oppføre et bedehus, men stedets første kirkebygg var et kapell som ble oppført av entreprenør Johannes Haldorsen og innviet den 15. november 1896. Kapellet var nygotisk i stil og hadde 380 sitteplasser, medregnet galleriet. Det er skildret hos Vaksdal historielag og i Norges kirker, som påpeker at bygget bar noe preg av å ha vært planlagt som bedehus i utgangspunktet. Den tredelte altertavlen var malt av Nils Bergslien (motiv: kvinnene ved graven), og orgelet var bygget av Nils P. Kvarme på Voss. Kapellet ble revet i slutten av 1950-årene, og materialer fra det skal blant annet være brukt i et bedehus på Stanghelle.
Dagens kirke
Arbeid for ny kirke begynte i 1930-årene. I 1936 gikk Arnstein Arneberg seirende ut av en lukket arkitektkonkurranse med to andre arkitekter. Arbeidet stoppet opp under krigen, men Arneberg leverte tegninger i 1947. Det tok imidlertid noen år til før kirken ble oppført: Byggetillatelse ble gitt ved kgl.res. av 25. september 1953, grunnstein ble nedlagt i 1954 og kirken ble vigslet den 16. desember 1956. Den står på en tomt som ble ble gitt av Dale fabrikker, under Kvamstoberget og omgitt av bygninger på alle andre kanter.
Dale kirke er en langkirke i mur (armert betong). Vesttårnet er trukket litt inn i skipet, og inngangen er gjennom våpenhuset i tårnfoten. Koret i øst er noe smalere enn skipet, og det er prestesakristi og dåpsventerom i et tilbygg sør for deler av skipet og koret. Koret er under samme saltak som skipet. Murene er pusset og hvitkalket utvendig og innvendig. Kirken har rundt 500 sitteplasser, ifølge Vaksdal historielag (mens Kirkesøk opererer med 600).
Interiør
Himlingen i kirkerommet (både skipet og koret) er spissbuet, men gir mye av det samme inntrykket som den parabelformen som er typisk for flere av Arnebergs kirker. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv, og det er en lav skranke på hver side av midtgangen. Det er orgelgalleri ved vestinngangen. I vinduene finnes blyglass i lyse sjatteringer av brunt og grønt.
Inventar
Altertavlen er malt av Hugo Lous Mohr. Den har form av et bilde malt på plater og montert på korets fondvegg, og motivet er nattverdens innstiftelse. Alterbildet fra kapellet er anbragt i en nisje i korets nordvegg med døpefonten utenfor. Sistnevnte sies å være fremstilt ved Os dørfabrikk og har treskjæringsarbeid av Jakob Hjelle. Den er firkantet med brutte hjørner, og på den finner vi en englefigur med barn og en helligåndsdue.
Prekestolen (av eik) er til høyre for koråpningen og har oppgang gjennom veggen fra sakristiet. Stolen er utformet av Arneberg og fremstilt ved Os dørfabrikk, med treskjærerarbeid av Jakob Hjelle. På stolen ses blant annet figurer av Jesus som såmann (i storfeltet i midten) og av de fem kloke og fem dårlige jomfruene (eller brudepikene, jf. Matt 25). På himlingen er en skulptur av den oppstandne Kristus. Det finnes også en svært enkel lesepult.
Orgelet er bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk, visstnok med pipeverk fra Steinmeyer. Arneberg har formgitt prospektet. I tillegg finnes ifølge «Norges kirker et Yamaha-flygel og et Classica-piano. Kirkeklokkene er støpt av O. Olsen & Søn. Litteraturen har langt flere detaljer om bygg, interiør og inventar.
Kirkegård(er)
Dale sognet (i likhet med Vaksdal) først til Stanghelle kirkegård før Dale fikk egen gravplass i 1907. Denne ligger sørvest for tettstedet og stasjonen, på sørsiden av Bergensbanen. Gravplassen er utvidet flere ganger, senest i 2007, og i 2020 var det aktuelt med ny utvidelse.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker (også arkivside)
- Vaksdal kirkelige fellesråd
- Kirkesøk
- Vaksdal historielag om Dale kapell
- Vaksdal historielag om Dale kirke
- Vaksdal bygdebok. Gards- og ættesoge 2: Dale sokn, s. 17
- «Dale kyrkje — eit praktbygg», i Gunnard Hatland (red.): Vaksdal … ein bolig for jutuler (Bruvik, 1978; ISBN 82-990505-0-2), s. 18–19
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 358
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland
- Kyrkjestaden Dale 100 år (Dale sokneråd, 1996)