Bømlo gamle kirke

Bakgrunn
Bymbel kirke er nevnt i registeret i Bergens kalvskinn (ca. 1360), men den siden der opplysninger om kirken gis, mangler. Middelalderkirken skal ha stått på Voll (gnr. 55), på lokaliteten Kyrkjetuftene vest for Kyrkjefjellet. Dette er vest for Bømlavegen noe nord for Langevåg.

Denne kirken skal ifølge Jens Kraft ha blitt avløst av den kirken som nå kalles Bømlo gamle kirke, i 1621. Ellers finnes en skildring fra 1686 som beskriver kirken som «en liden ny (!) Tømmer Kirche, uden Taarn, men ellers meget forfalden». Kirkestedet er på Vorland (gnr. 59), på vestsiden av Andalsvegen, som går nordøstover fra nevnte Bømlavegen ved Langevåg. Dette skal være rundt 500 meter øst for middelalderkirkestedet. Kirken har naturligvis blitt satt i stand gjentatte ganger; dens reparasjonshistorie kan leses i «Norges kirker». På auksjonen i 1724 ble kirken kjøpt av sogneprest Jesper Omsen. Senere var den i bondeeie før sognet overtok i 1880. Kirken fikk blant annet større vinduer, nye dører og nytt inventar ved en ombygging i 1885. Den var i bruk som sognekirke helt til 1960, da dagens Bømlo kirke ble vigslet.

Kirkebygg
Bømlo gamle kirke er en laftet langkirke med rekatangulært skip, våpenhus (fra etter 1721) i vest og smalere/lavere, rett avsluttet kor i øst med et nyere sakristi i forlengelsen. Kirken har ikke noe tårn; det ser ut til at klokkene har hengt på loftet og blitt ringt fra inne i kirken. Orienteringen er nesten vest–øst, med våpenhuset ørlite sør for vest/øst-aksen. Kirken har ifølge Kirkesøk 150 sitteplasser.

Interiør og inventar
Innvendig er det søylebårne gallerier langs vestveggen og nordveggen. Koråpningen er rundbuet, med en stor bue i midten flankert av mindre buer. Prekestolen står ute i skipet og har oppgang fra koret gjennom den høyre (sørlige) buen. Dette er en kopi fra 1885 av prekestolen i Moster nye kirke. Stolen er åttekantet og har himling. Den opprinnelige prekestolen fra 1621 er å finne i Espevær bedehuskapell.

Altertavlen er en tredelt portaltavle med spissbuer. Den har ikke noe bilde, men har et hvitt kors i storfeltet i midten. Også døpefonten er åttekantet. Kirken sies å ha et harmonium fra Vestre orgelfabrikk. To små klokker hang på loftet frem til 1970. Den ene ble støpt i Bergen i 1801 og henger nå ved gravlunden på Espevær. Den andre, en stålklokke fra Bochumer Verein (denne?), sies å henge i kirken.

Kirkegård og omgivelser
Den opprinnelige kirkegården går sørover fra kirken og er omgitt av en steinmur. Senere utvidelser er vest og sørvest for dette. Et bårehus/redskapshus sies i «Norges kirker» å være nytt. Det er formodentlig dette som står i østkant av de nyere kirkegårdsområdene. Allslekt har kart over kirkegården.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden