Austevoll kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Austevoll kommune oppstod i 1886 da de nordligste øyene i dagens kommune ble utskilt fra Sund til egen kommune. Så fulgte en rekke andre øyer der mye av befolkningen er konsentrert i dag, i 1964, da de ble overført fra Fitjar. Kirkestedet for Austevolls hovedkirke er i kommunesenteret StorebøHuftarøy (i den tidligere Fitjar-delen). Navnegården Austevoll (gnr. 37) er imidlertid på Hundvåkøy, der det også har stått (og står) kirke.

Det foreligger ulike oppfatninger av områdets eldre kirkehistorie. Noen kirke på Austevoll er ikke omtalt i jordeboken Bergens kalvskinn fra 1300-tallet. Likevel ser Riksantikvarens Jan Brendalsmo ut til å mene at det må ha stått en kirke der fra gammelt av (se Kulturminnesøk), mens Ola Storsletten («Norges kirker») betrakter kirkestedet på Austevoll som en flytting/videreføring av middelalderkirkestedet på Sandtorv (gnr. 31, på øya Sandtorv). De mener at kirken på Sandtorv trolig ble revet rundt 1653–55, da ny tømmerkirke ble oppført på Austevoll. I slutten av 1880-årene ble det vedtatt å flytte kirkestedet og oppføre ny kirke på Huftarøy. Kirken fra 1600-tallet ble formodentlig revet etter at dagens kirke stod klar. For øvrig ble det i 1990 oppført ny kirke (opprinnelig titulert som kapell) på Hundvåkøy, tilsynelatende like sørøst for der gamlekirken stod. Denne betegnes i dag som Hundvåkøy kirke.

Fra Austevoll er det bevart noe middelalderinventar i Bergens museum. Det dreier seg blant annet om et alterskap i eik fra tidlig 1500-tall, muligens fremstilt i Nederland eller Nord-Tyskland. I den midtre nisjen er en statue av Sta. Sunniva. I samme museum er en statue av Olav den hellige som antas å være fremstilt i Nord-Tyskland i perioden 1450–1470.

Dagens kirkebygg
Dagens Austevoll kirke ble tegnet av Hans Heinrich Jess, og byggmester var B. Skaare. Byggingen tok til sommeren 1890, og kirken ble vigslet den 22. januar 1891. Austevoll kirke er en laftet langkirke med 400 sitteplasser. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-sørvest), og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest, og søylerader markerer forskjeller i takhøyde og gir kirkerommet et visst tredelt preg. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Vinduene i korets skråvegger har glassmalerier: Kristi himmelfart til venstre (i nord) og nedtagelsen fra korset til høyre (i sør).

Den nygotiske altertavlen har en kopi av Carl Blochs bilde Christus Consolator, her malt av Christen Brun. Under bildet er det sitert fra Matt 11, 28: «Kommer til mig alle som arbeide og ere besværede, og jeg vil give eder hvile.»

Den åttekantede prekestolen er ifølge kirkeleksikonet trolig laget av Ole R. Vinnes. Den står i koråpningens sørkant (til høyre) og har oppgang fra koret. Døpefonten antas å være formgitt av arkitekten. Kirkens første orgel var et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1915. Dagens orgel ser ut til å ha funnet veien til Austevoll i 1957. Det skal dreie seg om et Claus Jensen-orgel som stod i Korskirken i Bergen fra 1856 til 1892, og som ble ombygget/fornyet av Heinrich Ivers i 1917 og 1957. Det later til at det gamle prospektet er beholdt, skjønt «Norges kirker» forteller at orgelet ikke fikk plass i det. Det ser uansett ut til at et digitalt Allen-orgel fra 1983 er det som brukes i dag. Kirken har en stålklokke fra Bochumer Verein fra 1890.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nær kirkegårdens sørøstre hjørne. Kirkegården ser ut til å være bortimot full. Lenger nordøst i Storebø er Storebø gamle gravplass. Kirkestedet er for øvrig nær havnen, med bare noen få titalls meter mellom kirkebygget og sjøen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden