Bakgrunn
Ålvik i Kvam vokste frem som industristed på 1900-tallet, men folketallet har gått litt tilbake rundt årtusenskiftet. Kirken kom i 1960-årene. Den er tegnet av Esben Poulsson, som også tegnet en rekke andre bygg for A/S Bjølvefossen, og ble vigslet den 15. april 1962.
Kirkebygg
Ålvik kirke er en tilnærmet naustformet langkirke med 280 sitteplasser. Murene er av rød tegl som er hvitmalt utvendig. Kirken har takrytter i vest (eller vest-nordvest), og på nordøstsiden er et lite kontortilbygg. Det er bårerom i kjelleren under kirken.
Interiør og inventar
Kirken har galleri i vest (med rosevindu) og kor i øst. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, slik at koret utgjør et slags podium. Det er ikke noe korskille utover dette.
Altertavlen er laget av Terje Grøstad. Den etterligner alterskap/triptykon, men er formodentlig fast, og har predella. Det store bildet i midten viser Kristus in mandorla. Rundt omkring ses bilder fra Kristi lidelseshistorie. Den åttekantede prekestolen er fremstilt ved Øystese trevarefabrikk, og døpefonten (også åttekantet) er av det tradisjonelle slaget med lokk som man finner i enkelte eldre kirker. Orgelet ble bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk (opus 208) i 1962. Spillepulten er på vestgalleriet, mens pipene er en etasje elnger opp. De to kirkeklokkene (klokke A, klokke B) er støpt av Olsen Nauen, og den ene bærer Haakon VIIs monogram.
Kirkegård
Kirkegården ligger sør for kirken og er terrassert i tre nivåer. Det står et lite redskapshus sørvest for kirken, langs veien.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 361
- Riksantikvarens Kulturminnesøk