Åkra kirke

Bakgrunn, stavkirke
På Åkra (gnr. 53 = 282) har det vært kirke siden middelalderen, skjønt akkurat hvor lenge vet man ikke. Eldste omtale er fra 1329, i et brev fra biskop Audfinn angående tienden. Det fremgår bl.a. av innberetninger fra 1665 og 1668 at dette var en stavkirke, og den var treskipet, altså med hevet midtrom. Stavkirkens reparasjonshistorie kan til en viss grad følges i «Norges kirker».

Dagens kirkebygg
«Norges kirker» sier pussig nok ingenting om salg av kirken på den store auksjonen, men det som er blitt dagens kirke, ble i utgangspunktet oppført i 1735, og i 1787 ble den dekorert innvendig av rosemalerne Svein og Vebjørn Hamarsbøn. Disse dekorasjonene ble ødelagt da kirken ble omfattende ombygget og forlenget i 1871–72. I 1919 var det flertall i bygda for å bygge helt ny kirke — gjerne stavkirkeinspirert som Ortnevik kirke — men Riksantikvaren motsatte seg dette. Kirken ble restaurert i 1959. Vi har å gjøre med en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 225 sitteplasser. Kirken har tårn (takrytter?) på vestre del av skipet og våpenhus vest (eller vest-nordvest) for dette, oppført i 1959 til erstatning for et eldre våpenhus. Koret i øst er rett avsluttet og har et sakristi fra 1959 på nordsiden.

Interiør og inventar
Kirkerommet er preget av umalt laftetømmer. Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og under det er det innredet dåpsventerom. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.

Fra kirken var ny i 1872, og til restaureringen i 1959 hadde kirken et enkelt trekors ved alteret. Nåværende altertavle ble laget av Torvald Moseid i 1959 og har form at et triptykon med flate relieffigurer. Sentralfeltet viser Kristus omgitt av evangelistene. På innersiden av dørene ses elleve apostler og dessuten Olav den hellige med øks. Deler av en katekismetavle fra 1599 (midtfelt, predella og toppstykke) er tatt vare på og henger på korets sørvegg.

Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Den er i renessansestil og antas å være fra rundt 1600. Stolen var overmalt og ble restaurert av Ola Seter i 1959. Også døpefonten skal være fra rundt 1600. En kalvariegruppe er skåret av Olav Espevoll. Kirken har to klokker i tårnet. Den største er fra middelalderen, den minste er støpt ved Laxevaags Værk i 1883. Ifølge orgelregisteret fikk kirken i 1954 et Vestre-orgel. «Norges kirker» opplyser at orgelet ble ombygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1963.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden