Hodalen kirke

Hodalen kirke

Bakgrunn
Det ble innviet kirkegård i Hodalen (Tolga kommune i Nord-Østerdal) den 29. juni 1899 (et tall vi finner på vindfløyen som nå står på kirkespiret). Der stod et klokkehus ganske likt det vi finner på Narjordet, tegnet av Andreas Sandmæl. Her hang det som var vesleklokken i tidligere Tolga kirke, støpt av Jon Albert de grave i 1707. Den brukes i dag i kirken.

I løpet av 1920-årene ble det samlet inn penger og arbeidet for å få bygget kirke. Også den ble tegnet av Sandmæl. Kirken ble laftet ved Joten i Sømådalen i 1931 og materialene fraktet til Hodalen året etter. Spiret ble overtatt fra klokkehuset. Mye av byggearbeidet ble utført på dugnad ledet av Ottar Sandmæl, sønn av byggmester Andreas Sandmæl. Kirken i Hodalen (tituert som kapell inntil 1996) ble innviet den 22. juli 1934, og det sies at innvielsen ble overført på radio.

Kirkebygg
Hodalen kirke er en langkirke med (ifølge Kirkesøk) 120 sitteplasser. Orienteringen er fra nordvest til sørøst, og kirken har tårn i førstnevnte ende og rett avsluttet kor med rett avsluttet sakristi i motsatt ende.

Interiør og inventar
Laftetømmeret er synlig både utvendig og onnvendig. Det er galleri innenfor inngangen i nordvest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv.

Altertavle, prekestol (i koråpningens høyrekant) og døpefont er på alder med kirken. Altertavlens omramming er laget av Hans Trøan, og bildet ble malt av Ottar Sandmæl i 1934. Det viser den gode hyrde. Orgelet er ifølge kirkeleksikonet et elektronisk Dereux-orgel fra 1976 med 32 stemmer. Ifølge jubileumsboken ble dette i midten av 1990-årene byttet ut med et Ahlborn-orgel.

Kirkegård og omgivelser
Kirken må sies å ha naturskjønne omgivelser der den står nord for fylkesvei 26. Både kirkegården sørøst for kirken og området rundt selve kirken er preget av vegetasjon. Det tidligere klokkehuset er nødvendigvis lavere enn det opprinnelig var, etter at det fikk fjernet spiret. Kirken brukes iblant til konserter, og den er gjerne åpen for besøkende i uken rundt olsok.

Kilder og videre lesning:

  • Per Nygjelten: Hodalen kirke 75 år 1934–2009, et kulturhistorisk jubileumsskrift (Hodalen menighetsråd, 2011; ISBN 978-82-30318331)
  • Idar Tollan: Altertavler i Rørosregionen og Nord-Østerdal (Breidablikk forlag, 2005), s. 87–88
  • Kirkesøk
  • Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 616
  • Tolga kirkelige fellesråd

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden