Bakgrunn
Vestertana er en fjordarm av Tanafjorden, og området har ganske spredt bosetning. Vestertana kirke er en av disse små kombinasjonskirkene med skolebygg og kapell. Det betegnes av mange som Vestertana kapell, men vi følger Kirkesøk og bruker kirkebetegnelsen. I begynnelsen var det imidlertid for kapell å regne, og dette ble tegnet av Åse Rosseland og vigslet i 1980.
Kirkebygg
Vestertana kirke er altså et kombinert skole- og kapellbygg i tre, men etter Wikipedia å dømme er skolen nedlagt. Byggets to deler har pulttak med forskjellig høyde. (Til orientering er feil bilde gjengitt i kirkeleksikonet.) Kirkedelen har form av en langkirke med beskjedne 50 sitteplasser. Orienteringen er nord/sør. Det står en støpul nordvest for kirkebygget.
Interiør og inventar
Det enkle kirkerommet er preget av trehvitt og er litt høyere enn (den tidligere) skoledelen av bygget, med en vindusrad over denne. I bakkant er foldedører som kan åpnes. Alterbildet har form av et teppe knyttet av Hjørdis Pettersen, og kirken ser ut til å ha en enkel lesepult snarere enn en tradisjonell prekestol. Døpefonten er i samme enkle stil, og kirkerommet er møblert med stoler. Ifølge kirkeleksikonet har kirken et tre stemmers orgelpositiv, formodentlig det vi ser til høyre på dette bildet. Kirkeklokken skal være fra 1947.
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård på stedet.
Kilder og nærmere lesning:
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 95
- Wikipedia