Bakgrunn
Nesseby kirke øst for Varangerbotn er en av få bygninger i området som ikke ble brent av tyskerne under krigen. Det første regelrette kirkebygget i indre Varanger ser ut til å ha vært et kapell som ble oppført på Angsnes, sør for Meskefjorden, i 1719–20. I 1746 ble kirkestedet flyttet til nordsiden av fjorden. Kapellet ble tatt ned og gjenoppført med vigsling i 1747. Det stod til dagens kirke ble oppført.
Dagens kirkebygg
Nesseby kirke ble tegnet av Christian H. Grosch og oppført av tømmermennene Johannes og D. Olsen. Kirken ble vigslet den 17. august 1858. Det dreier seg om en laftet langkirke med 250 sitteplasser. Orienteringen er fra nord-nordøst til sør-sørvest. Kirken har tårn i førstnevnte retning, og koret er rett avsluttet.
Interiør og inventar
Søylerader og forskjeller i himlingens høyde bidrar til å gi kirkerommet et visst treskipet preg. Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv.
Altertavlen og prekestolen er overført fra Kiberg gamle kirke, og gitt alderen er det vel grunn til å tro at det samme er tilfellet for døpefonten. Altertavlen dateres til 1722, og kunstneren er ifølge kirkeleksikonet ukjent, men jubileumsbokens forfatter mener at det dreier seg om et bergensarbeide. Tavlen har et nattverdsbilde (visstnok ikke opprinnelig) i storfeltet omgitt av statuer av Aron og Johannes Døperen. Under nattverdsbildet er et mindre getsemanebilde, og tavlen har akantusskurd på vingene og predellaen.
Prekestolen står i koråpningens venstrekant og har oppgang gjennom sakristiveggen. Den er sekskantet og har påmalt navn på seks bergensborgere som gav stolen til Kiberg-kirken. Døpefonten er ifølge jubileumsboken fra siste del av 1600-tallet og har vært (eller er) overmalt. Også døpefatet og -kannen skal være gamle.
Kirkeklokkene ble støpt av Lars Rustad i Trondheim i 1857, og kirken har ifølge orgelregisteret et syv stemmers Vestlandske-orgel fra 1972.
Kirkegård og omgivelser
Kirkens plassering ved fjorden er spektakulær. Like ved kirken står en stue som går for å være Nessebys eldste bygning. Disse ble altså spart, men prestegården ble brent og med den også enkelte gjenstander fra kirken som var oppbevart der. Området rundt kirken er parkmessig behandlet, men kirkegården er på nordsiden av E75 litt lenger vest.
Kilder og videre lesning:
- Erik Schytte Blix: Nesseby kirke 1858–1958 (Menighetsrådet, 1958)
- Wikipedia
- travel-finnmark.no
- Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om kirken
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 96
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Finnmark
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Finnmark fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 5–6 (om Kiberg kirkested)