Komagfjord kirke

Bakgrunn
Bygda Komagfjord ligger i bunnen av Komagfjorden, en liten sidefjord på østsiden av Altafjorden noen mil nord for kommunesenteret. Det ble ved kgl.res. av 29.5.1886 gitt tillatelse til å oppføre Komagfjord kapell i Talvik sogn. Kapellet ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan, og byggmester var E.G. Evjen. Kapellet ble vigslet den 15. september 1887.

Dette var en hvitmalt langkirke i tre. Den hadde tårn ved inngangen, og koret var rett avsluttet og flankert av sakristier. Riksantikvarens Kulturminnesøk opererer med samme plassering for denne kirken og dagens kirke, men gamle bilder tyder på at det gamle kirkestedet var nærmere fjorden, muligens på nordsiden. Denne kirken ble ødelagt den 14. november 1944 da tyskerne brente Finnmark. Noe inventar (døpefont, antependium, noe kirkesølv mm.) var imidlertid blitt reddet ut av kirken i forkant og ble funnet igjen etter krigen. Det tok noen år før ny kirke ble oppført, og i mellomtiden (fra 1947) hadde man interimskirke i form av en langstrakt og lav brakke, fortelles det i jubileumsboken om dagens kirke.

Før dagens kirke ble oppført, ble det innviet kirkegård i Komagfjord. Dette skjedde den 5. november 1950. Kirken ble tegnet av Turid og Kristen Bernhoff Evensen. Entreprenør var tømmermester Kivijervi, og Arne Rasmussen var byggeleder. Kirken ble vigslet den 10. april 1960.

Dagens kirkebygg
Komagfjord kirke er en korskirke i tre (bindingsverk) med litt uvanlige proporsjoner og former idet tverrarmene har valmtak mens taket med møneretning mot koret i sørøst har saltak. Det er takrytter på mønet nær inngangen i nordvest. Koret er rett avsluttet og har sakristi (også rett avsluttet) i den sørøstre forlengelsen. Kirken hadde mørk skifer fra Friarfjorden på taket i begynnelsen, etter arkitektenes ønske. Den ble byttet ut med Alta-skifer i 1989–90. Kirken sies å ha 250 sitteplasser.

Interiør og inventar
Undertegnede har ikke selv sett kirken inni, men jubleumsboken beskriver et svært bredt skip og gir med det inntrykk av at kirkerommet er møblert som for langkirke (med alle benker i samme retning), byggets korsform til tross. Koret er da også forholdsvis bredt, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er orgelgalleri ved inngangen, tilsynelatende over våpenhuset.

Altertavlen har et bilde malt av Jardar Lunde som viser Peters fiskefangst. Et glassmaleri i gamlekirken sies å ha hatt samme motiv. Prekestolen står i korets venstrekant. Døpefonten er fremstilt ved Hauans Materialhandel i Hammerfest. Dessuten er som nevnt fonten fra gamlekirken (åttekantet, kalkformet) tatt vare på. Klokken ble støpt av det firmaet vi nå kaller Olsen Nauen, til interimskirken i 1947. Ifølge jubileumsboken fikk kirken nytt orgel 1994, men det sies ikke hvorfra.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står langt nord på kirkegården og øst for Lerresfjordeveien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden