Bakgrunn
Skjånes i Gamvik kommune er en nokså avsidesliggende bygd på Nordkinnhalvøya. Det skal ha stått en kirke på ytre Hop langt tilbake i tid, på det stedet der det nå er kirkegård. Den skal ha hatt to tårn, og ruinen skal ha vært synlig i 1766, men alle spor etter den skal ha vært borte i 1891. Kirken er for øvrig ikke nevnt i Reformatsen (1589).
Senere fikk stedet ifølge Riksantikvaren hjelpekirkegård i 1880, og denne ble utvidet i 1912.
I likhet med endel andre fjordsamfunn nordpå fikk stedet etterhvert en internatskole. Den åpnet i 1928 og hadde rundt 50–60 elever. Bygget inneholdt også et kapell og hadde gymsal i en egen fløy. Skolen på stedet er omorganisert etter dette. Skolebygningen er senere påbygget flere ganger og går nå under betegnelsen Skjånes oppvekstsenter.
Den lokale kirken i dag er Hop kirke, som opprinnelig ble betegnet som kapell. Den ligger like nordvest for kirkegården, noen hundre meter øst for oppvekstsenteret, og ble ifølge Kirkesøk tegnet av Gamvik ingeniørvesen i april 1972 og oppført året etter. Mot dette hevder Wikipedia med støtte i kirkeleksikonet at byggeåret var 1977, og dette nettstedet opererer med 1978 som byggeår (hvilket kan stemme med at 40-årsjubileum ble feiret i 2018).
Kirkebygg, interiør
Uansett dreier det seg om en langkirke i tre som sies å ha 100 sitteplasser. Det er takrytter på mønet i vest (eller vest-sørvest), og koret er rett avsluttet. Inngangen er på skipets sørside.
Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens venstrekant. Alterbildet på fondveggen ser ut til å forestille Jesus i bønn i Getsemane.
Kirkegård
Kirkegården er sørøst for kirken, i to adskilte deler som begge er omgitt av steingjerde.
Kilder og videre lesning:
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Erik Schytte-Blix: «Kirken på Hop», i Kirker og kirkeliv i Tana prestegjeld: Tana, Gamvik og Berlevåg sokn (1965), s. 20
- Travel-finnmark.no
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang. Middelalderske kirkesteder i Finnmark fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 42–43
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om den forsvunne kirken
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om hjelpekirkegården
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 90
- Oluf Rygh: Norske Gaardnavne. Oplysninger samlede til Brug ved Matrikelens Revision. 18: Finmarkens amt (Fabritius, 1924), s. 233