Vestfossen kapell ligger på grunn som er utskilt fra gården Fossesholm, i søndre utkant av Vestfossen. Bygget ble oppført som bedehus for private midler i 1862–63. Den 2. mai 1902 ble det innviet som kapell, og i 1920 fikk det påbygget et tårn. Slik så det ut før det fikk et tilbygg med forsamlingslokaler. Det har egentlig vært meningen å bygge kirke på Vestfossen siden lang tid tilbake: Kommunen skjenket kirketomt allerede i 1910. Byggingen drøyde imidlertid hundre år. Fra 1997 har Vestfossen hatt status som menighet, og kapellet har fungert som menighetens interimskirke frem til Vestfossen kirke stod klar i 2010. Da ble virksomheten og mye av inventaret flyttet over dit. La oss ta en titt på altertavlen, som var kapellets fremste inventarstykke.
I 1902 overtok kapellet den altertavlen som hadde stått i Haug kirke før brannen i 1818, og som før dette muligens ble brukt i Berg kirke, som siden forfalt og ble revet. Tavlen var brannskadet, og det fremgår ikke av kildene hva som ble gjort for å sette den i stand til bruk i kapellet. Tavlen er første gang nevnt i 1629. I Norges kirker antydes det at den kan være fra slutten av 1500-tallet, mens Eiker Arkiv sier 1400-tallet, og deler er fornyet etter dette. Som opprinnelsesland gjettes det på Nederland eller Italia. Tavlen er av eik og har alabastrelieffer og forskjellige marmorsorter. Ikke hele relieffet er bevart i hovedfeltet. Dette er omgitt av bilder av helgnene Margareta og Barbara.
Tavlen ble tatt ned i 1975 og lagt på lager, men ble så restaurert i 1985–87 og tatt i bruk i kapellet igjen. Den er nå overført til den nye Vestfossen kirke. Det samme gjelder annet inventar som orgel, dåpefont og kirkeklokke. Det finnes flere bilder fra kapellet i Lokalhistoriewiki.
Den 14. februar 2010 var det gudstjeneste i kapellet med etterfølgende grunnsteinsnedleggelse for kirken, som ble innviet den 29. t samme år. I 2012 ble kapellet omregulert til næringsformål, og det er i dag tilholdssted for Kajakkspesialisten.
Arkivverket har skannede sider fra ministerialbok fra kapellet for perioden 1902–1913.
Kilder og videre lesning:
- Eiker leksikon (arkivside; nettstedet er p.t. nede)
- Lokalhistoriewiki
- Wikipedia
- Eiker arkiv om altertavlen
- Riksantikvarens Kulturminnesøk