Bakgrunn, tidligere kirker
Setskog har tradisjonelt vært anneks til Løken kirke. Før dagens kirke stod kirkene på gården Bunes’ grunn, nord for innsjøen Setten. Hadde Setskog kirke i middlealderen? Riksantikvaren ser ut til å være av den oppfatning, men det er mulig at kirkestedet lå nede et par hundre år. Ifølge Oluf Rygh fikk stedet sin første kirke i 1656, og dette er den eldste kirken vi har direkte vitnesbyrd om. Det sies at bøndene fikk tillatelse til å bygge kirken mot at de tok på seg vedlikeholdet også. Dette var en trekirke, og en ny kirke ble oppført på samme kirkegård i 1846 ved den svenske byggmesteren Anders Simensen. Kirken ble malt i 1848 og er beskrevet som enkel, men vakker. Ifølge Norges kirker bestod den trolig av ett rektangulært rom med skip og kor i samme bredde. Denne kirken ble revet allerede i 1873, da nåværende kirke ble oppført lenger øst, ved Kinnestad, på østsiden av Setten. Ved den gamle kirkegården finnes det ifølge «Norges kirker» noen rester av gravmonumenter, og det skal fortsatt finnes rester av tufter etter gamlekirken der.
Dagens kirkebygg
Dagens kirke ligger like oppi skråningen øst for fylkesvei 21. Kirken ble bygget i 1874, et årstall vi finner igjen på vindfløyen i spiret. Det er brukt materialer fra den gamle kirken, deriblant noen rødmalte bord som vitner om gamlekirkens farge. Byggmester var Gulbrand Johnsen, som vi kjenner fra en rekke andre kirker i området. Han laget også tegningene, som ble sett over av kirkedepartementets Jacob Wilhelm Nordan, som krevde visse endringer. Vi snakker om en langkirke i tre (formodentlig bindingsverk) med 190 plasser. Den har galleri i vest og fremover langs nord- og sørveggene. Koret har samme bredde som skipet, og større avstand mellom vinduene her vitner om en tidligere korutgang i sør som ble kledd igjen ca. 1880. I øst er det sakristier (prestesakristi og dåpssakristi med hver sin dør til koret). Det er vesttårn med våpenhus i tårnfoten.
Interiør og inventar
Nåværende interiørfarger er fra 1962 etter forslag fra Finn Krafft. Det er galleri i vest og et stykke langs sør- og nordveggen. Koråpningen er tredelt.
Altertavlen i rokokkostil er laget av Johan Samuel Brøgger i 1783 og overført fra de tidligere kirkene. Tavlen var overmalt, men ble avdekket av Egil Dahlin i 1964. Prekestolen (på nordsiden av koret) er av tre og på alder med kirken. Den romanske klebersteinsdøpefonten er fra middelalderen, og det finnes forskjelige teorier om opphavet. Christie og Christie («Norges kirker») mener den trolig stammer fra Løken kirke, mens Riksantikvaren nå heller mot at Setskog selv hadde kirke i middelalderen.
Carsten Lien laget glassmalerier til kirken i 1920. Orgelet (på vestgalleriet) er bygget av Eystein Gangfløt og kom ifølge orgelregisteret på plass i 1978 (kirkeleksikonet sier 1967). Kirken har to klokker: én fra Erich Schmidt fra 1803 (1863 iflg. kirkeleksikonet), én fra John Warner & sons fra 1874. Flere detaljer om interiør og inventar er å finne i «Norges kirker».
Kirkegård
Kirken ligger i den nordlige utkanten av kirkegården. På kirkegården, øst for kirken, står det et redskapshus, mens det er bårehus i kirkegårdsmuren ved oppkjørselen til kirken.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 655
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang. Middelalderske kirkesteder i Akershus fylke (Riksantikvaren, 2015), s. 24
- Riksantikvarens Kulturminnesøk