Ilebu kapell

Ilebu kapell

Ila landsfengsel ble oppført som kvinnefengsel i 1937–39, men ble under krigen brukt som interneringsleir for norske krigsfanger. I årene like etter krigen gikk fengselet under betegnelsen Ilebu, og det var landssvikdømte og varetektsfengslede som ble internert her. Fra 1950-årene av ble det sikringsanstalt og utviklet seg gjennom en rekke moderniseringer til dagens fengsel.

En av dem som ble dømt for landssvik, var russiske Alexey Zaitzow, som hadde rømt fra Russland ved revolusjonen og livnærte seg i Norge som scenograf, fotograf og plakatkunstner. Han meldte seg inn i NS i 1941 da russerne gikk med på de alliertes side i krigen, og han ble i landssvikoppgjøret dømt for sin propagandavirksomhet for okkupasjonsmakten. I 1947–48 sonet han ett år og fem måneder på Ilebu, og under soningen fikk han tillatelse til å utsmykke fengselets kapell. Arbeidet ble utført i vårhalvåret 1948 med innvielse i pinsen.

Zaitzow forteller selv om arbeidsprosessen og motivene i utsmykningen. Detaljene i skildringen skal ikke gjentas her, men det kan opplyses at den ene av kapellrommets langvegger er en yttervegg med store vinduer og den andre utgjøres av en stor veggflate med fire innfelte ovner. I en liten kornisje henger et krusifiks på veggen over alteret, og det er korskille i form av en lav skranke med knefall. I motsatt ende av rommet er det galleri. Som Zaitzow selv forteller, dreide arbeidet seg mye om å legge på sementlag og skjære ut illustrasjoner med potetskreller idet sementen hadde passe konsistens. Så å si alle flater som kan dekkes med illustrasjoner, er dekket. Bildene og symbolene gjenkjennes fra Bibelen, sagaer og andre fortellinger, og motivkretsene glir over i hverandre. I tillegg er det laget alterbord, prekestol (riktignok bortstablet nå), relieffer på dører, smijernslamper mm. I gulvet er en kompassrose som er dekket av gulvbelegg.

Kilder og videre lesning:

Vindusveggen
Vindusveggen (venstre langvegg)

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden