I middelalderen stod det en kirke ved Foss-gårdene sørøst for Løkenfeltet i Nannestad — vest for Leira og omtrent 3 km sørøst for Holter kirke. Den skal ha stått på Kirkehaugen nord for gårdene, og ved uthenting av sand er det funnet menneskeknokler i haugen. Ifølge tradisjonen stod det en støpul på Tårnhaugen like ved siden av.
Kirken opptrer muligens i historien på 1100-tallet. P.A. Munch forteller at Hallvardsskrinet i 1137 ble fraktet fra domkirken i Oslo: «Ved denne Lejlighed, fortælles der, var Skrinet, som Aftenen førud havde været saa tungt, nu med eet blevet saa let, at der ej behøvedes flere end 4 Mand til at bringe det bort. Det blev ført op til Fors Kirke paa Raumarike.» Munch påpeker imidlertid at vi ikke vet sikkert om det dreide seg om denne kirken eller Foss kirke i Blaker.
Biskop Eystein (1393) forteller at kirken var viet til St. Olav på St. Ambrosi dag, 4. april. Den skal ha vært sognekirke på 1300- og 1400-tallet, men kanskje ble den nedlagt ved reformasjonen som en rekke andre kirker. I Jens Nilssøns visitasskildring fra 1590-årene omtales kapellkirken som «øde».
«Norges kirker» viser til en historie som sier at et alterskap fra kirken ble oppbevart på loftet ved Nedre Foss inntil en ombygging i 1876.
Kilder og videre lesning:
- Sigrid og Håkon Christie: Foss, nedlagt kirke (i «Norges kirker»)
- P.A. Munch: Det norske Folks Historie, Anden Deel (1855), s. 784–785
- Biskop Eysteins jordebok (hefte 3), s. 423
- Biskop Jens Nilssøns visitatsbøger og reiseoptegnelser 1574–1597, s. 8
- Riksantikvarens Kulturminnesøk